Grilování na cestách
Svoboda v cestování nám mnohdy udává i směr ve stylu stravování. Máme od našich zákazníků vypozorováno, že po pracovních dnech strávených doma klasickým stravováním se rádi na své dovolené uvolní a vybočí ze svých stravovacích standardů.
Nejjednodušším a nejpříjemnějším způsobem vaření na cestách je grilování. V posledních letech je to trend, který se ze zahrad a pergol přesunul i do kempů a tábořišť.
Sestavili jsme pro Vás souhrn toho, co aktuální trh nabízí a jakým způsobem lze pokrmy připravovat :)
Už dlouho není pravdou, že grilování patří k dlouhým letním večerům, v posledních letech se setkáváme s úpravou na grilu i u jídel přes den.
V nabídce je zde více typů grilů - od klasických na dřevěné uhlí, přes nejpoužívanější plynové, až po pár typů lihových či kartušových grilů.
Výběr toho správného není radno podcenit, bude s Vámi několik sezón cestovat. Zkusíme Vám přiblížit pár rozdílů mezi jmenovanými typy.
Nejprodávanější a nejpoužívanější typy kempingových grilů jsou grily plynové.
Nemusíte se již zabývat nákupem briket či uhlí a pohodlně připojíte gril do plynového okruhu (pokud máte instalovanou venkovní přípojku plynu), nebo klasicky na PB láhev kdekoliv se Vám zachce. Je důležité vždy dodržet shodu provozního tlaku karavanu s tlakem uváděným na plynovém grilu, popř. na regulátoru, který máte u PB láhve zapojený - jen tak bude vše fungovat tak jak má a nic
Vám už nebude stát v cestě v prožití nádherného večera se spoustou vynikajícího masa.
Hned v patách plynovým spotřebičům se stále drží grily na uhlí či brikety.
V této kategorii nabízíme klasické "retro" grily, které můžete použít bez nutnosti připojení na PB rozvod či kartuši. Jedná se o grily na uhlí, brikety, či jiný přírodní zdroj. Grily jsou kompaktní, skládací a vždy připravené k provozu. Tento typ však obnáší více starostí s přípravou, je třeba si vyčlenit více času, gril lze používat až když se Vám uhlí či brikety rozžhaví do běla, pak je teprve správný čas nechat maso na roštu zasyčet. Vůně dřeva a uhlí je typickým znamením, že se něco příjemného chystá :)
Když to tedy shrneme, co se úspory místa týče, tak oba tyto typy zaberou přibližně stejně místa. Velikost grilu záleží na Vašem výběru, ale vždy s Vámi musí jet buď plynová láhev, nebo pytel uhlí či briket.
Nesmíme zapomenout podotknout, že je vždy třeba sledovat, kde se nacházíte a zda je v místě kempování povolen otevřený oheň.
Když už máte vybráno a začínáte s grilováním bez předchozích zkušeností, máme pro Vás pár tipů co vše lze na grilu připravit,
Klasiku jako steaky z různých druhů mas není asi třeba nijak rozebírat, maso lze na grilu připravit i pro použití do hamburgerů a tortil. Na dlouhé večery lze připravit ï variaci špízů či trhaného masa. Dalším oblíbeným pokrmem jsou grilované sýry, v případě tekoucích sýru si vždy lze pomoci alobalem, do kterého přidáte libovolné koření a sýr necháte roztavit v něm. Na gril se používá dosti často i nepřilnavá podložka, na které se i krásně udrží balkán, slanina a lze na ni připravit i královskou snídani s volským okem a rozpečeným pečivem. Tímto způsobem se dá krásně zarestovat i naložená zelenina, doporučujeme kombinaci cukety, červené cibule a žluté papriky. Takovou směs lze použít jako přílohu prakticky k čemukoliv. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na mořské plody a ryby. Pokud Váš gril disponuje pánví je příprava mořských plodů jednodušší, ale například krevety či kalamáry se dají připravit i na podložce.
Fantazii se meze nekladou :) Přejeme Vám dobrou chuť a ať máte při výběru Vašeho pomocníka šťastnou ruku ????
Napište nám co neobvyklého jste zkoušeli na grilu Vy a my rádi Vaše příspěvky v článku zveřejníme⬇️